Voorkom bekkenklachten rondom de zwangerschap!

22-03-2016

Bij zwangere vrouwen is de belastbaarheid van het bekken verminderd. Het bekken kan minder belast worden dan voor de zwangerschap, terwijl de belasting op het bekken en bekkenbodem groter wordt. Bewustzijn op het behouden van balans in het bekken is van belang om klachten te voorkomen.

 

De opbouw van het bekken

Het bekken bestaat uit een ring, die gevormd wordt door 3 botstukkken: de darmbeenderen (A) en (B), en het heiligbeen (C).De verbindingen  tussen de  botstukken vormen drie gewrichten, twee aan de beide zijden van het heiligbeen (SI gewrichten nr. 1 en 2) en een gewricht middenvoor (de symfyse nr.3).

De bekkenbodem is de spiergroep die onderin het bekken ligt, en daar de organen in het bekken (de blaas, de baarmoeder en de darmen) ondersteunt.

De bekkengewrichten vormen de verbinding tussen de benen en de romp. Er moet voldoende stabiliteit zijn, om de krachten over te brengen van de benen naar de romp en terug.

 

Pijnklachten

Pijnklachten in dit gebied kunnen ontstaan doordat de dagelijkse belasting als gevolg van zwangerschap hoger is dan je lichaam op dat moment aankan. Je kunt bijvoorbeeld pijn in de bekkenstreek voelen. Staan, lopen en zitten houdt je minder lang vol door deze pijn. Misschien herken je ongemakken als startpijn, moeizaam bewegen en napijn, pijn in de lage rug, rondom het bekken en in je benen. Stress kan nadelig werken op de bekkenpijnklachten. Zo kunnen die klachten vergroten of in stand gehouden worden.

Bijna altijd verdwijnen deze pijnklachten na de bevalling, maar in enkele gevallen blijven ze langer bestaan. Heb je aanhoudende pijnklachten, neem dan contact op met Karen Hamelink. Binnen onze praktijk is zij degene die zich in deze problematiek gespecialiseerd heeft. 

 

Na de bevalling

Door de bevalling kunnen er risicofactoren een rol spelen, die de kans op bekkenpijn vergroten.

Ook kunnen na de bevalling problemen ontstaan die gerelateerd zijn aan de eventuele beschadiging of overbelasting van de bekkenbodem.

 

Deze risicofactoren zijn:

 • Bevalling m.b.v. forceps (tang) of vacuumpomp

 • Knip op scheur

 • Persduur meer dan 1 uur.

 • Geboortegewicht van uw kindje van meer dan 4000gr

Ook factoren als zwaar lichamelijk werk, een hoog lichaamsgewicht (BMI>30), verzakkingen in de familie, roken, COPD, of een hoge leeftijd bij de eerste bevalling kunnen de kans op problemen vergroten.

Het is daarom belangrijk dat je jezelf de volgende vragen stelt:

 • Heb ik problemen met plassen, zoals ongewild urineverlies , verhoogde aandrang of vaak plassen?

 • Heb ik problemen met ontlasten, zoals obstipatie of moeite met het ophouden van windjes of ontlasting?

 • Heb ik pijnklachten in het bekkenbodem gebied met vrijen (indien u hier al aan toe bent)?

 • Heb ik een zwaar gevoel in de onderbuik en/of een balgevoel in de vagina?

Als je klachten in het bekkengebied hebt, hoeft dat nog niet te betekenen dat er iets onherstelbaar beschadigd is. Met  de juiste hulp kun je  goed van je klachten afkomen. Samen kunnen we werken aan het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid.

 

Als je pijnklachten hebt, kunt je zelf al veel doen:

 • Houd rekening met de verminderde belastbaarheid van je bekken: neem wat rustpauzes en beperk de zwaardere huishoudelijke en verzorgende werkzaamheden.

 • Wil je je bekken rust geven, ga dan liggen, zitten is niet genoeg.

 • Probeer traplopen te vermijden.

 • Probeer (tijdelijk) kortere werkdagen te maken.

 • Blijf wel in beweging, maar rust op tijd: vóórdat je klachten krijgt of bestaande klachten erger worden.

 

 

In het kraambed

 • Voor een goed herstel is voldoende rust in de kraamtijd belangrijk.

 • Probeer na de bevalling in het kraambed al te oefenen met de bekkenbodem, om zo snel mogelijk het

  gevoel terug te krijgen. De bekkenbodem kunt je aanspannen door te proberen de plasbuis, de vagina en de anus naar binnen te trekken.

 • Voordat je de buikspieren weer kunt gaan trainen, dit is 6 weken na de bevalling, kun je de dwarse buikspier al

  oefenen door de navel lichtjes naar binnen te trekken, alsof je de rits van een strakke broek dicht wil doen. Doe dit op een uitademing.

 • Spreidoefening: ga met opgetrokken knieën op bed liggen en laat rustig de knieën naar buiten zakken.


  Neem in geval van twijfel en voor aanhoudende klachten contact op met
  Karen Hamelink.
  E: hamelink@anthroposvoorburg.nl
  T: 070-3860611 of 3861926