Succesvolle methode voor het behandelen van hoofdpijn

16-05-2016

Op 17, 18 en 19 april 2016 heeft Paul Stoetzer in Rijswijk deelgenomen aan een opleiding bij Dean Watson, een Australische fysiotherapeut. Dean Watson heeft  40 jaar ervaring in het behandelen van verschillende soorten hoofdpijn met specifieke manuele technieken aan de hoge nek. Dean Watson is een autoriteit op dit gebied. Zijn "Watson Headache Institute" geeft veel informatie via deze link.

 

Hoofdpijn is een zeer veel voorkomende pijn. Ongeveer de helft van alle volwassenen heeft zeker twee keer per jaar last van hoofdpijn en maar liefst 1 op de 5 mensen heeft elke week last van hoofdpijn. Bekende vormen zijn menstruele hoofdpijn, spanningshoofdpijn (tension headache), migraine, cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn vanuit de nek) en hoofdpijn ten gevolge van kaakklachten. 
 

De therapie is gericht op analyse, behandeling en zorg voor patiënten van verschillende leeftijdsgroepen met hoofdpijn. Tijdens de eerste zitting word het probleem uitvoerig geanalyseerd om te kijken welke vorm van therapie nodig zou kunnen zijn. De behandeling bestaat uit manuele technieken in het hoofd- en nekgebied nadat een anamnese en een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek is uitgevoerd.
 

Welke aandoeningen zijn te behandelen:
- Cervicale hoofdpijn (nekhoofdpijn)
- Migraine
- Post Whiplash syndroom
- Spanningshoofdpijn (tension headache)
 

Dean Watson methode:
Migraine en andere goedaardige hoofdpijnsoorten zijn vaak succesvol te behandelen volgens Dean Watson. Hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een ontsteking, bloeding of een tumor zijn niet te behandelen met deze therapievorm.

Chronische hoofdpijn wordt veelal met medicatie behandeld. Een fysiotherapeutische behandeling door mobilisaties van de hoge nek zoals hierboven beschreven, kan effectief zijn waardoor de hoofdpijn wordt verlicht, minder frequent voorkomt of zelfs langdurig verdwijnt.

 

Wilt u een afspraak maken met Paul Stoetzer dan kunt u zich hier aanmelden. U kunt bij opmerkingen zetten dat u een afspraak met Paul Stoetzer wilt.

 

Andere behandelvormen die u bij hoofdpijnklachten bij Anthropos kunt krijgen zijn:

# Cranio Sacraal Therapie: dit is een op zichzelf staande behandelmethode waarbij met zachte technieken op de diepere lagen in het bindweefsel wordt gewerkt. Hiermee kan behalve het opheffen van de fysieke blokkade ook een emotionele blokkade worden opgeheven of een traumatische ervaring worden verwerkt.

# Psychosomatische Fysiotherapie: wat een aanvulling op de hierboven beschreven methode volgens Watson kan zijn in de vorm van leren ontspannen, stressmanagement, (beweeg)gedrag veranderen en verbeteren van het adempatroon.