Wat is craniosacraal therapie?

Ons hele lichaam kan goed functioneren, dankzij de elasticiteit van bindweefsel. Door fysieke of psychische problemen kan de elasticiteit van dat bindweefsel aangetast worden.

Craniosacraal therapie behandelt het bindweefsel vanuit de kern van het lichaam namelijk het craniosacraal systeem. Dit systeem omvat het centrale zenuwstelsel, wat bestaat uit hersenen en ruggenmerg. Het centrale zenuwstelsel wordt omhuld door diverse hersenvliezen. Het buitenste harde hersenvlies heet de dura mater, een belangrijke structuur waar we in de craniosacraal Therapie mee werken. De dura zorgt er onder andere voor dat hersenvloeistof, waar de hersenen en het ruggenmerg als het ware in ‘drijven’, niet weg kan lekken. Hersenvloeistof of liquor heeft als belangrijke taak om de hersenen steeds van voeding te voorzien, maar zorgt bijvoorbeeld ook voor de opvang van schokken.

 

 Lees verder

 

Het CranioSacraal Systeem heeft een eigen bewegingsritme. Dit ritme ligt tussen de 6-12 maal per minuut. De kracht en symmetrie van het ritme kan in het hele lichaam waar genomen en beïnvloed worden.

 

Het craniosacraal systeem biedt een lichamelijke toegang om inzicht te krijgen in de oorsprong van ziekte en/of probleem. Via aanraking en dialoog wordt een beroep gedaan op het zelf herstellend vermogen van het lichaam.

 

Lichamelijke klachten als hoofdpijn, rugpijn, nek- en schouderklachten of bewegingsbeperkingen kunnen succesvol worden behandeld. Maar de therapie helpt ook bij minder voor de hand liggende klachten zoals slaapstoornissen, stress, lusteloosheid, sinusitisklachten, vermoeidheid, hyperactiviteit of dyslexie.

 

De behandeling bestaat uit zachte manuele technieken, die het bindweefsel ontspannen.

Zo kunnen organen, spieren, het ruggenmerg of hersenvliezen heilzaam worden behandeld. Ook de ademhaling, bloedsomloop, ons bewegingssysteem en het zenuwstelsel hebben baat bij de therapie en gaan beter functioneren. Het zelf genezende vermogen van het lichaam wordt zo gestimuleerd.

 

Een behandeling met Craniosacraal therapie duurt 55 min. en kost 84,- euro. Deze behandeling wordt door veel verzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. Meer informatie over vergoeding vindt u hier.

 

Voor meer informatie zie:

www.register-rcn.nl

www.ucncranio.nl