Mindfulness

Mindfulness gaat over het beoefenen van (liefde)volle aandacht en helpt om dieper te kijken in je lichaam, je gevoelens, je overtuigingen, hoe je de dingen ziet en naar wat er zich om je heen afspeelt.

 

Lichamelijke klachten veroorzaken pijn en ongemak. Een logische reactie is dan: er tegen vechten of er van weg willen. Dit leidt echter tot allerlei compensaties. Bijvoorbeeld: (over)spanning van spieren, krampachtig en/of anders bewegen en je adem inhouden. Om de kern van het probleem aan te pakken is het zinvol om de aandacht er naar toe te laten gaan. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar vooral de adem is daarbij een handig hulpmiddel.

 

Aandachtsoefeningen helpen om bewuster te worden en om meer in contact te komen met het leven in het hier en nu. Dit vergemakkelijkt het acceptatieproces van dat wat er is, waardoor veranderingen op een natuurlijke manier kunnen plaatsvinden. Zonder strijd en weerstanden, die ons alleen maar meer pijn en ongemak bezorgen. De oefeningen zijn heel praktisch en gemakkelijk in te passen in het leven van alle dag.