070 - 386 06 11

info@anthroposvoorburg.nl

Behandeling van bekkenpijn rondom de zwangerschap 

Wat gebeurt er in je lichaam bij zwangerschap?

  • je lichaamszwaartepunt komt naar voren door je groeiende buik
  • de verandering in hormoonhuishouding zorgt voor het soepeler worden van het bindweefsel in je bekken
  • het bloedvolume neemt toe wat een verandering is voor je hart en bloedvaten (mogelijk spataderen)
  • je longvolume neemt af doordat je diafragma minder laag kan zakken.

Wat gebeurt er mentaal bij zwangerschap?
Je kunt je zorgen maken over de bevalling of over hoe je je taken als moeder gaat vervullen. Dit kan zorgen voor extra spanning in je lichaam. Deze spanning kan gevolgen hebben voor de coördinatie van je spieren, je banden, je tussenwervelschijven en voor je organen.  
Kortom je raakt uit balans.

Gespecialiseerde fysiotherapie tijdens of na de zwangerschap
Therapie tijdens of na de zwangerschap is gericht op herstel van deze balans. Door middel van onderzoek wordt vastgesteld wat herstel belemmerende factoren zijn en of de bewegingsfunctie van je bekken, onderrug, heupen, en voeten optimaal zijn.  
De rol van de bekkenbodem wordt besproken en na de bevalling kan indien geïndiceerd een onderzoek naar de bewegelijkheid van de organen in het bekken gedaan worden (cranio-sacrale/viscerale therapie).  

Wat kan ik verwachten? 
Na aanmelding volgt er een vraaggesprek waarbij de verschillende factoren rondom de klachten in kaart gebracht worden. Daarna een lichamelijk onderzoek met diverse testen voor de stabiliteit en de mobiliteit van het bekken en aangrenzende structuren. Ook het inventariseren van bepaalde dagelijkse bewegingen en het geven van tips en trucs kan een onderdeel zijn van het onderzoek of de behandeling. 

Hoe ziet een behandeling eruit? 
Afhankelijk van de gevonden problematiek en jouw hulpvraag maken we een plan op maat.  

Een behandeling kan bestaan uit oefeningen ter verbetering van de stabiliteit van het bekken of juist een mobilisatie van het bekken als blijkt dat er veel asymmetrie zit in de spanning van de structuren. Daarnaast kunnen er buikademhaling-, ontspannings- of bekkenbodem oefeningen gegeven worden. Ik werk ook graag met een balansbal omdat je daarmee (bij juiste manier van gebruik) op een veilige en eenvoudige wijze de core stabiliteit van je lichaam op peil kunt houden. 

Vergoeding 
De behandeling van bekkenpijn rondom de zwangerschap valt onder de vergoeding voor fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je kunt je met of zonder verwijzing van de huisarts aanmelden. Als je huisarts al op de hoogte is en je behoefte aan fysiotherapie reeds besproken is, vragen wij je eveneens om een verwijzing. Dit werkt kostenbesparend. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Onze therapeut die gespecialiseerd in bekkenpijn rondom de zwangerschap
Karen Hamelink

Aanmelden